sosbil fikir
Makale Nasıl Yazılır?
1- OKUMAYI SEVMEK
Birçok yüksek lisans ve doktora öğrencisinin temel sorunlarından biri makale yazmaktır. Bir türlü nereden başlayacağını bilemeyenler için klasik makale yazım sürecinden evvel önemsenmesi gereken yegâne husus OKUMA olmalıdır. Kitap okumayı sevmiyorsanız, okumak sizin için sıkıcı bir süreçse, saatlerce kitapların arasında kaybolamıyorsanız makale yazmak sizin için işkence haline gelecektir. Dolayısıyla akademi dünyasına nitelikli eserler kazandırabilmenin altın kuralı OKUMAYI SEVMEKTİR. Yalnızca bilimsel eserlerden, makale ve tezlerden bahsetmiyorum. Roman, bilim kurgu, şiir... Zevkleriniz doğrultusunda her türlü eseri okumak kelime bilginizi artıracak ve kendinizi daha rahat ifade etmenizi sağlayacaktır. Bununla birlikte akademik okumaları da ihmal etmemek gerekiyor. Alanınızdaki önemli isimlerin makalelerini mutlaka okuyun. Makaleden yalnızca bilgi almayın; yazılış şekli, taslağı, özet ve sonuç kısımları bilhassa dikkatinizi çeksin ve inceleyin.
2- ÇALIŞMA KONUSU BELİRLEME
Okumayı hayatımıza tatbik ettik, artık bir kitap kurduyuz. Kendimize güveniyoruz. O halde konu belirleyebiliriz. Bol bol okumanın önemini bu aşamada hissedeceksiniz. Çünkü çalışacağınız konu yetkinlikleriniz dahilinde olacak. Çalışma konusu sizi ya bir adım öne taşıyacaktır ya da geriye götürecektir. YÖK Tez Merkezi'ne biraz göz atarsanız aynı konularda defalarca yazılmış tezler olduğunu göreceksiniz. Makaleler için de durum böyle. O halde literatüre aynı konuda yeni bir eser daha eklemek yerine kimseler tarafından keşfedilmemiş konular seçin. Çok çalışılan bir konuda yazmak zorunda olsanız dahi konuyu spesifik hale getirmeye çalışın. Örneğin; ''Azınlık meselesi'' üzerinde sıklıkla söz söylenmiş bir konudur, ancak konunuzu ''....... Döneminde Azınlık Olayları: .... Demokrasisine Etkileri'' vb. şekilde özel hale getirirseniz alana katkı yapmanız kaçınılmazdır.
3- LİTERATÜR TARAMASI
Literatür nedir? Bilim dalınızda yazılmış tüm eserlerin toplamıdır. Bu eserleri veri olarak toplama süreci ise literatür taramasıdır. Literatür taraması yaparken belli anahtar kavramları iyi analiz etmek ve kullanmak gerekir. Yukarıdaki örnek için arama yapılabilecek anahtar kavramlar şunlar olabilir: Azınlık meselesi, ..... dönemi iç siyaseti, ..... dönemi azınlıklara karşı tutum, ..... Antlaşması'nın azınlıklar ile ilgili maddeleri, Türk demokrasisi ve tabii ki aynı şekilde ingilizce ve bildiğiniz diğer dillerle de yabancı kaynakları aramak gerekir. Konuyla ilgili erişebildiğiniz tüm makaleler, tezler, dergiler, gazeteler, kitaplar, ses kayıtları, sempozyumlar sizin makalenizde faydalanacağınız kaynaklar olacaktır. Bu kaynaklara erişmek için kütüphanelerden faydalanabilirsiniz. Yine okulunuzun online veritabanına erişim sağlayarak pek çok kaynağa erişmeniz mümkün. Benim kullandığım bazı bilimsel yayın siteleri şunlar:
- Google Scholar
- SSRN
- Jstor
- EBSCO
- Science Direct
- Springer Link
- Research Gate
- Academia
- YÖK Tez Merkezi
- ULAKBİLİM
- Scribd
- Dergipark
4-KAYNAK OKUMALARI
Literatür taraması bittikten sonra şimdi topladığınız bu kaynakları okumanız gerekecek. Birincil kaynakları mutlaka okuyun, okurken notlar alın, alıntı yapabileceğiniz yerleri belirleyin. Bir not defteriniz olsun. Özellikle tez yazarken not defteri çok önemli. Kaynakların en azından özet, giriş ve sonuç bölümlerini okumanız değerlendirme aşamasında fayda sağlayacaktır. Tüm bu eserleri okuduktan, inceledikten sonra kendinize ait fikirleriniz şekillenecektir. Ancak bir başkasından aldığınız fikirleri kaynak göstermeden hiçbir şekilde çalışmanızda kullanmamalısınız. Çalışmanızı güncel bir konuda yapacaksanız daha temkinli olmanızı tavsiye ederim. Örneğin; kendi tez çalışmamdaki güncel meselelerle ilgili uzman bir kişiyle röportaj gerçekleştirmiştim. Saha çalışmaları, anketler, röportajlar çalışmanın kalitesini artıracaktır.
5- YAZMA AŞAMASI
Okumalar bitti, fikirler şekillendi. O halde artık yazma aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle makaleyi yayınlayacağınız derginin kurallarını indirmeniz ve incelemeniz yerinde olacaktır. Yazarken bu kurallar çerçevesinde kalırsanız daha sonra düzenleme kısmına fazla zaman harcamanız gerekmeyecektir. Şekil şartlarının dışında en önemli husus makaleniz için bir ''taslak'' belirlemenizdir. Burada kastettiğim ''İÇİNDEKİLER''. İyi bir içindekiler listesi, yazma sürecinizi ciddi anlamda kolaylaştıracaktır. İçindekileri belirledikten sonra aşama aşama yazmaya başlayabilirsiniz. Kendi makalelerimden birinin içindekiler örneği:
Giriş
1.İnsani Müdahale Kavramı ve Kapsamı
1.1.İnsani Müdahale Nedir?
1.2.İnsani Müdahale Kavramının Tarihi Gelişimi
1.3.Günümüz Uluslararası Hukukunda İnsani Müdahale
2.İnsani Müdahale Kavramı Bağlamdan Kosova Sorunu
2.1.Kosova Sorunun Arka Planı
2.2.Rambouillet’ten NATO Müdahalesine
2.3.NATO Müdahalesinin Gerekliliği
2.4. Kosova Müdahalesinin Hukuki Boyutu
Değerlendirme ve
Sonuç
Makalenizde mutlaka Türkçe ve İngilizce özet kısmı olmalı. Bu kısmı makalenizi bitirdikten sonra yazmanızı öneririm. Özet kısmının hemen altına türkçe ve ingilizce anahtar kelimeleri yazmalısınız. 3-5 tane yazmak idealdir. Anahtar kelimeler çalışmanızın esas konularını içermelidir. Çalışmaya etkili bir giriş yapmalısınız. Giriş adı üstünde konuya bir giriş niteliğinde olacak. Burada gereksiz ayrıntılara odaklanmamanızı öneririm. Yukarıdaki içindekiler, kısa bir seminer çalışmasıydı. Konunuzun genişliğine göre daha fazla bölüme ayırabilirsiniz. İdeal olan 3 bölümdür. Makale yazarken size ait olmayan fikirlere, doğrudan ve dolaylı alıntılarınıza mutlaka atıf yapmalısınız. Alıntı yaparken birebir almak yerine kendi cümlelerinizle ifade etmelisiniz. Aksi takdirde çalışmanızın intihal oranı yüksek çıkacaktır. İntihal ise aşırma demektir. Bilgi ve emek hırsızlığıdır.
Yazım dili bir başka önemli husustur. Akademik bir çalışma olduğu için bilimsel bir dil kullanmanız gerekir. Öznel ifadelerden mümkün mertebe uzak durmalı; aynı ifadelere tekrar tekrar başvurmaktan kaçınmalısınız. Sonuç kısmında ise toparlayıcı bir değerlendirme yapmalısınız. Öyle ki birisi makalenizin yalnızca giriş ve sonuç kısmını okuyarak neyi anlatmaya çalıştığınızı anlayabilmelidir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atıf yapma ve kaynak göstermeye dair bir blog yazısı okumak isterseniz yorum kısmında belirtmekten kaçınmayın lütfen.
İyi Çalışmalar Dileriz.
Uzun zamandır kafamı karıştıran intihal olayını sonunda anladım. Çok teşekkür ederim. Atif yapma ve kaynakça ile de bir yazı hazırlar mısınız? İyi çalışmalar, kolaylıklar dilerim. 💚
YanıtlaSilÇok teşekkürler. Sevgiler :)
SilHocam teşekkürler çok güzel bir anlatım olmuş aklımdaki r çok soruya cevap verdiniz.Ama tez yazım aşamasındayım ve tezi yazamıyorum fişleme nasıl yapılır bunala ilgili bir yazı paylaşır mısınız
YanıtlaSilVakit olunca yazmaya çalışalım inşallah. Çok teşekkürler.
Sil